برای آنکه بفهمیم چرا دستهای از مردم، نسبت به شیر اینگونه عکسالعمل نشان میدهند و راهکار درست برای مقابله با این مشکل چیست، ….
شیر برای بسیاری از ما نوشیدنی خوشطعمی است که صبح یا عصر، آن را با لذت، همراه با تکههایی از یک کیک یا بیسکوییت مینوشیم اما برای خیلیها، همین نوشیدنی گوارا، مایه دردسر و دلدرد است؛ طوری که ترجیح میدهند برای درد نکشیدن، دور شیر و بقیه لبنیات را خط بکشند…
برای آنکه بفهمیم چرا دستهای از مردم، نسبت به شیر اینگونه عکسالعمل نشان میدهند و راهکار درست برای مقابله با این مشکل چیست، گفتوگویی داشتهایم با دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و دانشیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران.
اینکه میگویند بعضیها عدم تحمل لاکتوز شیر دارند، یعنی چه؟ این مشکل به چه علتی پیش میآید؟
عدم تحمل لاکتوز یک مشکل متابولیسمی ژنتیکی و مادرزادی است که باعث میشود به طور طبیعی، آن آنزیمی که قند شیر را به گلوکز و فروکتوز میشکند (آنزیم لاکتاز)، در بدن تولید نشود.
از آنجا که قند اصلی شیر، لاکتوز است؛ وقتی این افراد شیر مینوشند، نمیتوانند این قند را به ترکیبات سادهتر بشکنند و مقدار زیادی از این قند که از طریق شیر و لبنیات وارد دستگاه گوارششان میشود و امکان هضم ندارد، باقی میماند و توسط میکروارگانیسمهای موجود در دستگاه گوارش تخمیر میشود و در نتیجه، ترکیبات حد واسطی ایجاد میشوند که فشار اسمزی ایجاد میکنند و این به اسهال و نفخ میانجامد. این بیماری میتواند بسیار شدید باشد و جذب موادمغذی را مختل کند و نهایتا به مشکلات متابولیسمی و سوءتغذیه منجر شود.
اما بعضیها در دوران شیرخوارگی به راحتی شیر را هضم میکنند اما در سنین بالاتر دچار این عدم تحمل میشوند!